Oorsmeer verwijderen

Voor het schoonmaken van de gehoorgang gebruikt men in veel gevallen een wattenstaafje, waarmee tot diep in de gehoorgang schoongemaakt kan worden. Dit is echter niet de meest geschikte manier om uw oor schoon te houden en oorsmeer te verwijderen, omdat er bij het gebruik van wattenstaafjes schade kan ontstaan aan het oor. Bent u op zoek naar de beste manier om uw oren schoon te houden? Wij presenteren: Oorsmeer verwijderen. Daarbij wordt het oor in veel gevallen gereinigd door het functioneren van ons lichaam. Vers smeuïg oorsmeer zal na korte tijd opdrogen en korrelig worden, waarna het uit uw gehoorgang zal vallen. Dit proces ontstaat bij het vernieuwen van de huid aan de binnenzijde van de gehoorgang, waarbij de oude huid samen met het oorsmeer naar de oorschelp wordt gedreven. Door te gapen, praten of bijvoorbeeld kauwen wordt dit proces verder versterkt.

Vaak zal de natuurlijke reiniging van het oor door ons lichaam, gecombineerd met een normale lichaamshygi├źne, voldoende zijn om oorsmeer uit de gehoorgang te verwijderen. Kleine restjes oorsmeer die in het oor achterblijven kunt u met wat water en bijvoorbeeld een zakdoekje uit uw oorschelp wegnemen. Wanneer er echter sprake is van een overmatige oorsmeerproductie, kunt u de gehoorgang met lauw water doorspoelen. Het is belangrijk om geen zeepresten in de gehoorgang achter te laten, omdat dit irritaties op kan wekken.

Gebruik van wattenstaafjes

Waarom zijn er zoveel mensen die wattenstaafjes gebruiken, als dit slecht is? Hoewel het gebruik van wattenstaafjes schade met zich mee kan brengen, kunnen ze wel degelijk gebruikt worden als hulpmiddel bij het verwijderen van oorsmeer. Het gaat echter voornamelijk om de manier waarop de wattenstaafjes gebruikt worden. Door de wattenstaafjes diep in het oor te stoppen, kan de huid aan de binnenzijde van de gehoorgang worden aangetast. Wanneer u echter last heeft van kleine stukjes oorsmeer in de oorschelp of aan het begin van de gehoorgang, zijn wattenstaafjes een goed hulpmiddel om deze te verwijderen.

Wel/geen hulpmiddelen gebruiken

Het hebben van oorsmeer in de gehoorgang kan als vervelend worden ervaren, omdat het er niet altijd even fris uitziet. Naast wattenstaafjes gebruiken mensen vaak ook andere hulpmiddelen om oorsmeer te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan de achterzijde van een pen, een paperclip of haarspeldjes. De huid van de gehoorgang kan hier echter blijvende schade door oplopen, evenals bij het gebruik van wattenstaafjes. Daarbij kunt u het oorsmeer dieper in uw oor duwen, bij het gebruik van bovenstaande hulpmiddelen. Wanneer u toch hulpmiddelen wilt gebruiken is een bezoek aan de drogist aan te raden, die u een goede oorsmeeroplosser kunnen aanbevelen.

Let op! Veel van deze oorsmeeroplossers bevatten bepaalde conserveringsmiddelen, waar u wellicht allergisch voor kunt zijn. Wanneer deze middelen met de huid aan de binnenzijde van uw oor in aanraking komen, kan dit vervelende irritaties opleveren. Doel van de oorsmeeroplossers is het verdunnen en losweken van het oorsmeer van de gehoorganghuid.

Oorsmeer verwijderen door uitspuiten

Een grotere oorsmeerproductie kan ervoor zorgen, dat het schoonmaken van het oor volgens bovenstaande methodes niet voldoende effect met zich meebrengt. In dergelijke situaties is het verstandig om bij een huisarts langs te gaan, die het overtollige oorsmeer voor u kan verwijderen door uw oren uit te spuiten. Onder een hoge druk wordt de oorsmeerprop hierbij uit uw gehoorgang gespoten met lauw water. Wanneer het water uit uw oor druppelt, neemt dit de oorsmeerprop mee.

Wanneer ook het uitspuiten van uw oren niet het resultaat oplevert wat u wenst, kan een huisarts de oorsmeerprop met een klein haakje uit uw gehoorgang proberen te trekken. Beide methodes zijn vrijwel pijnloos en kunnen vaak in een minuut voor u worden uitgevoerd. Wel kunt u last krijgen van een duizelig gevoel, door de kracht waarmee de oorsmeerprop uit uw gehoorgang wordt gespoten.

Oorsmeer instrumenteel verwijderen

In uitzonderlijke gevallen kan zowel het uitspuiten van het oor, als het verwijderen van de oorsmeerprop met een klein haakje onvoldoende zijn om de gehoorgang schoon te maken. Een huisarts kan u in dit geval doorverwijzen naar het ziekenhuis, om de oorsmeerprop instrumenteel te laten verwijderen. Een dergelijke behandelmethode kan noodzakelijk zijn als u last heeft van een zogenaamd loopoor, een gaatje in het trommelvlies of wanneer u eerder een dergelijk gaatje operatief heeft laten dichtmaken. Daarbij kan het uitspuiten van het oor een ontsteking veroorzaken, waardoor een arts de kans hierop liever zal vermijden en u zal doorsturen.

De behandeling in het ziekenhuis gaat net als het uitspuiten van het oor erg snel. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een klein haakje, een lisje of een stofzuigertje, om het oorsmeer te kunnen verwijderen. Een KNO-arts kan hierbij gebruik maken van een microscoop om het oorsmeer beter te kunnen verwijderen.