Oren uitspuiten

Het is erg vervelend als u last heeft van de symptomen die horen bij een verstopt oor, zoals duizeligheid of slecht horen. Oorzaak van een verstopt oor kan een verhoogde productie van het oorsmeer zijn, een slechte afvoer van het oorsmeer uit het oor of bijvoorbeeld een korrelige samenstelling van het oorsmeer in plaats van de flexibele variant. Om de ontstane oorsmeerprop uit uw oor te verwijderen kunt u bij een huisarts langsgaan om uw oren uit te laten spuiten. Mocht een arts twijfelen of u wel last heeft van een verstopt oor als gevolg van een oorsmeerprop, dan kunt u worden doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis. Het uitspuiten van uw oor is vaak snel gedaan en kost niet meer dan een paar minuten. In veel gevallen is het dan ook niet nodig om een speciale afspraak voor het uitspuiten te maken.

Op deze pagina vindt u meer informatie over het laten uitspuiten van uw oren. In welke situatie moet u uw oren laten uitspuiten? Hoe gaat een arts te werk tijdens het utspuiten van uw oren en hoe kunt u bijvoorbeeld een verstopt oor voorkomen? Soms is het niet verstandig om uw oren uit te laten spuiten, bijvoorbeeld omdat u dan last kunt krijgen van andere complicaties. Een huisarts zal u hier logischerwijs altijd voor waarschuwen en een andere manier zoeken om de oorsmeerprop uit uw oor te verwijderen.

Noodzaak om oren uit te spuiten

Het uitspuiten van uw oren is over het algemeen noodzakelijk als een oorsmeerprop uw gehoorgang afsluit. Dit kan gepaard gaan met vervelende complicaties, waar u liever maar zo snel mogelijk af bent. Om de symptomen van een verstopt oor niet te verergeren, is het raadzaam om niet zelf te proberen de oorsmeerprop uit uw oor te verwijderen. Het uitspuiten van oren is een simpele klus voor een huisarts en bespaart u het risico op meer schade in de gehoorgang!

Wanneer u het toch niet nodig acht om naar een huisarts te gaan om uw oren te laten uitspuiten, kunt u bepaalde producten bij een drogisterij kopen. Ook op internet zijn er tal van middeltjes beschikbaar die uw oorsmeerprop soepeler kunnen maken, waardoor deze makkelijker uit uw gehoorgang komt. Toch is een bezoek aan de huisarts aan te bevelen, omdat het oor een zeer gevoelig onderdeel van ons lichaam is.

Oren uitspuiten soms onnodig

Gelukkig is het niet altijd direct noodzakelijk om uw oren uit te laten spuiten door een arts, u kunt de afvoer van het oorsmeer uit uw gehoorgang namelijk ook zelf stimuleren. Naast het feit dat het belangrijk is om uw oren goed schoon te houden, zonder teveel met een wattenstaafje in uw gehoorgang te zitten, biedt ook olie een oplossing. Druppel af en toe wat lauw water of olie in uw oor, wat uw gehoorgang soepel houdt. De afvoer van oorsmeer uit uw gehoorgang wordt hierdoor makkelijker voor het oor.

Oren laten uitspuiten bij huisarts

Oren uitspuiten wordt over het algemeen altijd direct bij een huisarts gedaan, vaak zelfs zonder een speciale afspraak te moeten maken. Nadat de arts heeft geconstateerd, dat uw verstopte oor het gevolg is van een oorsmeerprop, kan deze uw oor in een korte tijd voor u uitspuiten. Het uitspuiten van uw oor gebeurt vaak met lauw water, wat onder een hoge druk in uw gehoorgang wordt gespoten. Het oorsmeer zal door de hoge druk los komen te zitten en met het water uit uw oor druppelen. Soms komt het voor dat uitspuiten van de oren niet direct het beoogde effect oplevert, waarbij de arts een klein haakje gebruikt om de oorsmeerprop uit uw gehoorgang te halen. Dit is vaak voldoende om het oorsmeer alsnog uit uw oor te halen.

Wilt u er zeker van zijn, dat een huisarts de oorsmeerprop uit uw oor kan halen door deze uit te spuiten? Zorg ervoor dat u iets voor het uitspuiten van uw oor wat olie of water in de gehoorgang druppelt, zodat het oorsmeer al enigszins los komt te zitten.

Oren uitspuiten vermijden

Het kan voorkomen dat een huisarts u afraadt om uw oren uit te laten spuiten. Soms brengt het uitspuiten van uw oren namelijk meer schade met zich mee, dan het gevolg is van de oorsmeerprop in de gehoorgang. Een gaatje in het trommelvlies, of een gaatje die er in het verleden gezeten heeft, kan bijvoorbeeld een reden zijn om het uitspuiten van uw oor niet te doen. Ook een loopoor, een perforatie in het trommelvlies en een middenoorontsteking zijn situaties waarin een huisarts het oor liever niet zal uitspuiten. Gelukkig is het in deze situaties mogelijk om de oorsmeerprop met een haakje uit uw oor te verwijderen, zodat u alsnog geholpen kunt worden aan uw verstopte oor.