Verstopt oor

Verstopte oren kunnen erg vervelend zijn, omdat het bijvoorbeeld kan zorgen voor duizeligheid, slechter horen of zogenaamde oorsuizen. Een mogelijke oorzaak van een verstopt oor is een oorsmeerprop in de gehoorgang van het oor. Een dergelijke prop is het gevolg van een overtollige productie of een slechte afvoer van het oorsmeer, waardoor deze de gehoorgang langzamerhand afsluit. Helemaal wanneer u geregeld oordopjes of gehoorapparaten draagt, kan een verstopping in het oor regelmatig optreden. Er hoeft in deze gevallen niet eens sprake te zijn van een volledige afsluiting van de gehoorgang, om de bovenstaande symptomen op te merken. Wanneer u vermoedt last te hebben van een verstopt oor, is het aan te raden om bij een huisarts langs te gaan. Hij of zij kan uw oor eenvoudig en vaak binnen een paar seconden voor u uitspuiten, waardoor verdere schade voorkomen wordt en u weer goed kunt horen.

In dit artikel bekijken we verschillende aspecten van een verstopt oor; hoe ontstaat een verstopt oor? Welke tips zijn er om een verstopt oor te voorkomen en hoe kunt u een verstopt oor behandelen?

Ontstaan van verstopte oren

In de inleiding van dit artikel werd al aangegeven, dat een populaire oorzaak van een verstopt oor een oorsmeerprop is. Een oorsmeerprop is vaak niets meer dan een bultje opgehoopte oorsmeer, wat niet tijdig uit ons oor kon worden afgevoerd. Dit kan voorkomen als het oorsmeer niet flexibel en vochtig genoeg is, bijvoorbeeld op oudere leeftijd, of door een overproductie van oorsmeer in ons oor. Zeker wanneer u ouder bent, kan het oorsmeer stugger en korreliger worden. Het zal hierdoor moeilijker zijn om het oorsmeer uit uw gehoorgang af te voeren, waardoor een deel blijft steken en zo het begin vormt van een oorsmeerprop.

Daarbij kan het proces van het ontstaan van een oorsmeerprop door verschillende aspecten worden bevorder: een smalle gehoorgang, een verhoogde haargroei, onvoorzichtig gebruik van wattenstaafjes, paperclips of spelden en het regelmatig gebruiken van een gehoorapparaat of oordoppen. Ook zwemmen of vaker dan gemiddeld douchen, kunnen oorzaken zijn van het verergeren van de klachten, doordat de oorsmeerprop water opneemt en daardoor kan groeien.

Hoe voorkom je een verstopt oor?
Omdat het ontstaan van een verstopt oor niet altijd onze eigen schuld is, kan het lastig zijn om een oorsmeerprop tegen te gaan. Immers, we hebben niet allemaal dezelfde oorsmeerproductie en dragen ook niet allemaal gehoorapparaten. Er zijn echter wel een aantal tips die voor een ieder gelden en de kans op het ontstaan van een oorsmeerprop en daarmee een verstopt oor behoorlijk kunnen verkleinen.

    • Tip 1: om te voorkomen dat u het oorsmeer verder uw oor indrukt, is het raadzaam om het gebruik van wattenstaafjes of papiertjes in uw oor zoveel mogelijk te vermijden.
    • Tip 2: wanneer het oorsmeer in uw oorschelp is terechtgekomen kunt u het beste gebruik maken van een tissue om dit uit uw oorschelp weg te halen.
    • Tip 3: als u merkt dat het oorsmeer uit uw oor korreliger wordt en minder flexibel is, kunt u dit soepeler maken door eens in de zoveel tijd een paar druppels slaolie in uw oor te druppelen.

Behandeling verstopt oor

Mocht u vermoeden dat u last heeft van een verstopt oor, bijvoorbeeld omdat u een van de genoemde symptomen van een verstopt oor herkent, dan kunt u het beste langsgaan bij uw arts. Een huisarts herkent een verstopt oor snel en kan direct zorgen voor een passende oplossing. Het uitspuiten van uw oor om de oorsmeerprop te verwijderen kost vaak enkele seconden en is veel veiliger, dan wanneer u bijvoorbeeld zelf probeert de oorsmeerprop te verwijderen. Als het een arts niet lukt om de oorsmeerprop middels uitspuiten te verwijderen, dan kan deze gebruik maken van een klein haakje om de prop uit uw oor te halen. Beide behandelingen doen in het merendeel van de gevallen geen pijn.

In uitzonderlijke gevallen is het voor een arts ook met een haakje niet mogelijk om de oorsmeerprop uit uw oor te verwijderen. Bij zulke situaties zult u een paar dagen later terug moeten komen om het nogmaals te proberen. In de tussentijd kunt u het oorsmeer soepeler maken door eens per dag een paar druppels olie of lauw water in uw oor te druppelen. Ga hiervoor op uw zij liggen en druppel het water of de olie in uw gehoorgang. Blijf een paar minuten liggen, zodat het vocht goed door uw oorsmeer kan sijpelen.

Na de behandeling aan uw oor

Wanneer het een arts dan eindelijk gelukt is om de oorsmeerprop uit uw oor te verwijderen, zullen de symptomen van een verstopt oor vrijwel direct verdwijnen. Na het uitspuiten van het oor kunt u nog wel enige tijd last hebben van vocht in uw oor, maar dit zal een paar uur na de behandeling verdwenen zijn. Zorg er voor, dat u uw oren zo goed mogelijk behandelt om een verstopping in de toekomst tegen te gaan. U kunt hiervoor onze tips eerder op deze pagina nog eens teruglezen, om te zien wat u zelf kunt doen om de kans op een oorsmeerprop in de gehoorgang zo klein mogelijk te maken. Zeker het druppelen van lauw water of olie in uw oor is raadzaam, als u geregeld last heeft van een verstopping.